Allmänt

Att planera sin tid

2011-09-26 17:49 #0 av: Fiona

Det är inte allt för lätt att hinna med allt man vill och måste göra, speciellt inte nu i höst när man mest vill krypa under täcket och kolla på någon bra serie. Jag ska ge er lite tips till hur man planerar, prioriterar och effektiviserar sin tid!

Såhär kanske idealhösten ser ut; Fina höstdagar, lite kärlek, alla bra serier börjar på tv och så den klassiska tekoppen. Men vad man kanske glömmer är skola, kompisar, träning, hobbys, jobb och den där höstdepressionen som många drabbas utav. Hur får man allt att gå ihop då? Både alla nödvändiga saker och höstmyset? Här kommer några nyckelord:

Planera & prioritera: Allt som behövs är en kalender egentligen. Kolla igenom vad du har inplanerat i veckan och vilken/vilka dagar du är ledig. Har du några måsten som du behöver göra i veckan? Kanske är det att skriva klart en inlämning, dela ut CV, bygga klart något osv. Skriv upp dina måsten på ett papper så att du sedan lätt kan bocka av det som du är klar med, på så sätt så har du en enkel översikt och det känns bra att bocka av. Sen när själva planeringen är klar så är det dags att prioritera, vad är viktigast för dig den här veckan? Har du två stora prov så bör du kanske inte prioritera en makeover på rummet just den här veckan. Man får kompromissa mellan måsten och sånt som är viktigt för välbefinnandet.

Multitaska: Alltså att man gör flera saker samtidtigt, här har man tid att vinna! Några exempel: Åker du buss till skolan/jobbet? Bra då kan du exempelvis plugga, sova, träffa dina vänner eller hinna surfa en stund. Känner du att du måste träna? Dra med en eller flera kompisar så hinner ni både prata och träna, dessutom blir träningen mycket roligare med en kompis. Eller varför inte springa på löpbandet samtidigt som favoritserien går på tvn? Har du håltimmar eller väntetid på buss i skolan? Plugga, det är ju så skönt att ha allt skolarbete avklarat så att man har eftermiddagen fri. Har du sovmorgon? Strunta i den och gå upp och gör en hög med måsten, träna eller vad du känner för. Jag tycker att det är mycket skönare att gå upp lite tidigare och istället veta att man kan slappa hela eftermiddagen och kvällen.

Unna dig: Så du har haft en super effektiv vecka eller känner att du behöver lite kraft, unna dig något som belöning. Det kan kanske vara en shoppingdag, en dag parkerad i soffan framför ett maraton med favoritserien, helt enkelt något som får dig att må bra. Eller varför inte planera in en resa att längta till? Jag spånar på en London weekend tillsammans med några vänner.

Slutsats: Med planering, prioritering och effektivitet så kommer du långt. Även om det känns tungt att ta tag i vissa tunga grejer så är känslan efter oslagbar, att veta att man är klar med det finito. Det är kanske inte alltid så roligt att träffa kompisar under bussfärd, träning, plugg eller liknande men har du en fullspäckad vecka så är det bättre än att inte hinna träffa dem alls, eller hur? Och är du effektiv så slipper du ha skuldkänslor när du ligger och slappar på kvällen, för visst är det inte så avslappande att ligga i soffan om det hela tiden ploppar upp saker i huvudet som du borde ha gjort? Så se till att planera, prioritera och effektivisera för att ha tid med "ideal"hösten också!

Har ni några bra hösttips?

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2011-09-26 20:01 #1 av: JustMySelf

bra artikel! :)

Anmäl
2011-09-27 16:35 #2 av: Marizia

Super bra artikel! Skrattande

Anmäl
2011-09-29 20:09 #3 av: JohannaMax

Perfekt artikel!!! Precis vad jag behövde just nu!!!Kyss

 

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2012-01-20 20:20 #4 av: nykanin

dethär är verkligen en bra artikel :)

Anmäl
2012-08-06 20:24 #5 av: JohannaMax

Att tänka på nu när jobb och skolor drar igång igen eftersemester och sommarlov!

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2012-08-12 22:26 #6 av: Fiona

Vad bra att denna blev puttad, dags att läsa igenom igen!

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2012-08-12 22:36 #7 av: JohannaMax

Jag har en himla massa planerande framför mig så jag måste prioritera lite men bäst av allt är att jag behöver belöna mig en massa!! :o)

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.