Allmänt

Välgörande cerat

2007-12-19 23:55 #0 av: LinneaG

Känner du dig torr i vinter? Använder du cerat? Om du inte gör det, börja. Men vad ska man ha för märke?

Varför får man torra, nariga läppar och munsår?

Huden på läpparna är tunnare än någon annanstans på kroppen. Det gör att läpparna lätt blir sköra och spricker när de blir uttorkade.
Det är mycket runt omkring oss som kan torka ut och skada våra läppar: 

 -  sol, vind, kyla och torr luft
 -  salt, syrlig och starkt kryddad mat
 -  olika bakterie- och virusangrepp

Munsår och sprickor på läpparna eller vid mungiporna är andra effekter som väderleken, maten eller bakterierna för med sig.


Vad kan du göra när du fått torra läppar eller munsår?
Använd ett läppcerat som innehåller naturråvaror. Cerat med vaselin eller paraffin (mineraloljor) kan ha motsatt effekt - läpparna blir i stället torrare och Du måste smörja, smörja, smörja och smörja på nytt. 
I flera år har jag köpt vanliga Lypsyl, ett cerat baserat på vaselin. Vaselin är inte bra för huden. När man använder produkter som innehåller vaselin blir man "beroende", det går inte att sluta, för då blir man torr. Läpparna torkaa ut och "tar över" läpparnas naturliga fuktighet och det är därför man blir beroende.

På den senaste tiden har jag helt ratat Lypsyl och andra liknande produkter. Istället använder jag ett stort, drygt cerat från Hälsinge Honung. Ceratet innehåller: Olivolja, bivax, E-vitamin och ringblomma. Man blir inte beroende av det, jag har haft mitt i ungefär ett halvår, och det är mycket kvar. Jag har använt det nästan varje dag, för det är en underbar smak av bivax.

Jag har även deras chokladcerat, som är helt underbart, smakar choklad och innehåller faktiskt riktig choklad.
Chokladceratet innehåller: Olivolja, bivax, choklad, cacaosmör, E-vitamn och chokladarom. Man blir mjuk och nöjd efter att ha smetat på sig ceratet, för det smakar så gott!

Rekommenderar verkligen Hälsinge Honung till alla. Själv har jag massor av deras produkter.
Ceraten kan tyckas vara rätt dyra, men jag tycker absolut att dom är värda varenda öre! Dryga, bra cerat som dessutom inte är djurestade från ett litet, svenskt företag, kan det bli bättre?

Har också testat på ett cerat från Oriflame som är baserat på aleo vera. VLäppcerat med SPF 8 och organiska aloe vera-extrakt. Återfuktar och förebygger nariga läppar. Används ensamt eller under läppstift.
Jag tycker det är bra, blir inte alls lika kladdigt som andra cerat kan bli. Det känns inte heller om ett lager vaselin som bara ligger utanpå läppen, utan läpparna kan andras fast att man har ceratet på. 
Detta cerat var inte allt för dyrt, visst är det minst dubbla mot det vanliga Lypsyl som finns på ICA. Men det är ju minst 10 ggr bättre!

Aloe Vera är inget påhitt. Tvärtom, det är en beprövad naturprodukt som underlättar hälsa och välbefinnande åt både kropp och själ. Dessutom är Aloe Vera ett av naturens egna ämnen som har använts av människor i tusentals år för sina positiva hälsoeffekter.

Aloe Vera, innehåller 75 kända näringsämnen, bland annat; vitaminer, enzymer, mineraler och aminosyror. Det finns flera vetenskapliga studier som bevisar den positiva effekten.

Stora delar av artikeln har paronskrutten skrivit.

Källor: Hälsinge Honung och Oriflame

 

 

Anmäl
2007-12-19 23:59 #1 av: Liss

Ja där ser man, hade jag rätt då. Att lypsil innehåller massa skit som gör en beroende..
Jag köpte precis ett sånt vanligt och de är faktist nu jag börjat få nariga läppar.. innan använde jag nivea som är myycket bättre. Borde nog gå tillbaka till något bra!

Vart hittar man de där bivax läppbalmet då?

Anmäl
2007-12-20 00:02 #2 av: LinneaG

#1 - det är från Hälsinge Honung, går att beställa från deras hemsida. Är paronskrutten som vet mer om det :)

Anmäl
2007-12-20 00:02 #3 av: Liss

ahh. nu såg jag länkarna;)

Anmäl
2007-12-20 23:03 #4 av: paronskrutten

Åh, läckert, tack för hjälpen, Linnea:)

Anmäl
2007-12-20 23:59 #5 av: AnnaJohansson

Jag använder Idomin Läppbalasam som jag trivs bra med, men ska nog köpa något "dyrare" som är lite bättre nu under vintern!

Anmäl
2007-12-21 11:20 #6 av: LinneaG

Nu när det är kallt ute går det åt riktigt mycket cerat. Har aloe vera som jag skrev om i artikeln, fungerar bra i kylan, blir inte alls lika hård och fast som andra cerat kan blir.

Anmäl
2007-12-21 14:49 #7 av: paronskrutten

Jag har haft mitt hälsingehonungcerat i ett halvår:P Men nu börjar det ta slut, men jag har chokladceratet kvar, det är nyköpt :)

Anmäl
2007-12-21 15:58 #8 av: EmmaG

Att de flesta cerat innehåller uttorkande ämnen är ju ganska välkänt idag.

Och att aloe vera är bra stämmer verkligen!
Men köper ni cerat & andra produkter med aloe i så kolla innehållsförteckningen för jössenamn!!
Aloe ska stå först & inte som på de flesta "bluffprodukter" långt bak ner bakom en massa annat!

Anmäl
2007-12-21 21:17 #9 av: paronskrutten

Jo, det är som oliv-oljeprodukter också, ytterst lite olivolja bara för att dom ska kunna kalla det olivolje...vad det nu är

Anmäl
2007-12-24 00:25 #10 av: Morrhoppan

Jag har också provat båda, aloe vera sticket är ju ofta nersatt i katalogerna, från ordinarie pris 45kr till 19, 29 el. 9,90.

Bistick har jag provat också, köpte mitt i en hälsokost affär, då slipper man ju frakten. Det är bra, men jag gillade inte smaken riktigt, gillar inte honung. Chokladen lät däremot väldigt intressant, så det ska provas!

Anmäl
2007-12-24 00:27 #11 av: LinneaG

#10 - vad tyckte du om de?

Anmäl
2007-12-24 03:56 #12 av: paronskrutten

Åh, gillar du inte smaken, vad tråkigt, själv älskar jag smaken :)

Anmäl
2007-12-24 21:19 #13 av: Kitty41

Jag har chokladceratet och bisticket, ligger alltid i handväskan/fickan ^^

Anmäl
2007-12-24 21:57 #14 av: Zandra---83

Jag har Oriflames Tender cara (det är för all irriterad och röd hud,händer,sår,läpper, ja allt). Jag kan ofta få sår efter finnar eller och dåliga läppar stund vis (läppaarna kan vissa fall bli helt förstörda då jag biter på läpperna också),men en dag med Tender Care och de är typ helt bra! Och det är lika med sår, de kan vara såriga och allt sånt när jag lägger mej, men när jag vaknar så har jag fått en fin sårskorpa av samma nyans som huden som inte syns allt för mycket. Så jag ade en sån salva från ett annat företag, men jag tror de slutade med den och den jag hade tappade jag bort och ag har verkligen saknat en sån här universial salva och nu har jag hittat en igen! Kan bara säga att den är super! Och inte kosta den så mycket heller om man säger hur bra den är och man behöver inte mycket av den (100 kr, om det ej är erbjudanden och så som Oriflame ofta har). Så den är verkligen värd den 100- en !

Anmäl
2007-12-25 01:34 #15 av: Morrhoppan

#11 Ja, Oriflames aloe vera måste jag ju säga att jag tyckte bäst om. Den är bra när man är riktigt torr om läpparna, och den sjunker in lite, det blir ingen hinna. Bistick var också bra, men gillar ju inte smaken då (den med honung)

Tender care gillar jag också, men när det gäller torra läppar, så är Aloe vera sticket helt klart en vinnare!

Anmäl
2007-12-26 18:03 #16 av: Zandra---83

#15 Okej, den har jag ej testat, men jag trivs med att inte ha för mycket "såna" saker hemma då jag aldrig gör slut på dom utan det bara bli stående, tyvärr så nöjer mej gott och väl med tender care, känner ej jag saknar Aloe vera (med det är väl för att jag ej testat den ;) ) 

Anmäl
2007-12-30 20:25 #17 av: Morsan1

Ett tips: "Forever Living"(Aloe Vera) har ett underbart cerat! Det är abslout det bästa cerat jag någonsin använt! Det är ganska fett så man får vara lite försiktig med hur mycket man använder. Blir som ett schysst läppglans! Kostnad: ca 45 kronor, dyrt men drygt!

Anmäl
2007-12-30 20:26 #18 av: LinneaG

#17 - vart hittar man det?

Anmäl
2007-12-31 00:57 #19 av: Morsan1

Forever Living har återförsäljare runt hela landet.

Kolla deras hemsida! Där kan du kanske hitta något!

www.foreverliving.se

Annars kan jag kolla med hon som jag köper av om hon vet vem som säljer i din trakt!

Anmäl
2008-01-08 18:02 #20 av: LinneaG

Är det riktig choklad i choklad ceratet?

Tänkte eftersom jag är allergisk mot choklad om jag ändå skulle kunna använda det.

Anmäl
2008-01-08 19:38 #21 av: KaptenKarin

Jag använder cerat varje natt, tar på mig innan jag ska sova.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.