Allmänt

Att färga håret

2008-03-05 21:19 #0 av: LinneaG

Extra färg kan göra ditt hår mer spännande och framhäva dina bästa sidor.

Först lite om själva håret:

Så växer håret

I kroppen finns det ungefär fem miljoner hårrötter som tillsammans producerar all vår kroppsbehåring. Vilken sorts hårstrå som hårroten ska producera avgörs av gener. Hårstråt kan bli till det tjocka terminalhåret (hjässhår, skäggväxt, ögonbryn, ögonfransar, armhålor, könshår) eller det fina, oftast osynliga fjunet, på den övriga kroppen. Våra enda hårlösa kroppsdelar är läpparna, handflatorna och fotsulorna.

Hårets tre skikt
Om man tittar på ett hårstrå genom ett elektronmikroskop, ser man att det inte är homogent. Det är uppbyggt av olika sorters celler fjällskiktet (cuticula)
och Barksubstansen (cortex).

Alla celler innehåller proteiner. Det som skiljer cellerna åt är hur många aminosyror som ligger i en kedja och i vilken ordning aminosyrorna ligger. Ungefär hälften av hårets proteiner ligger i en oordnad struktur som liknar ett nystan. Andra proteiner innehåller aminosyresekvenser som i molekylen är ordnade i en skruvformad, vriden struktur i form av en s k alfa-helix.

Hårets extremt avancerade struktur gör det både hårt och elastiskt, fast och formbart. Det beror både på dess kemiska sammansättning och på speciella egenskaper som är relevanta för dess utseende.Att färga håret:

Vilken hårfärg som helst?
I dag är det i princip möjligt att skaffa sig vilken hårfärg som helst. Men är det lika möjligt att göra det utan att också påverka hårets struktur negativt?

För att ge en enkel förklaring till vilka typer av färg det finns kan man säga att det finns 1: urtvättningsbar toning och 2: permanent färg. Skillnaden är att toning lägger sig utanpå hårstrået och färg förenar sig med det. Sedan finns det i och för sig ett slags mellanting, som sitter mycket längre än vanlig toning men inte så länge som färg. Den permanenta hårfärgen sitter kvar i håret 'för all framtid' eller rättare sagt färgen växer bort.Färgshampoo och toning - Nivå 1
Produkter som betecknas Nivå 1 tvättar du successivt ur håret. Toning är en skonsam och enkel behandling som ger en härlig färg, glans och lyster. Fördelen med en toning är att du kan byta färg ofta. Med en toning kan du inte göra håret ljusare. Färgen tvättas gradvis ur under 8-10 tvättar.
Färgen lägger sig utanpå hårstrået som en makeup. Den fäster sig alltså på hårets yta utan att påverka hårets naturliga pigment.

Intensivtoning - Nivå 2
Produkter som betecknas Nivå 2 tvättar du liksom färgshampoo & toning ur håret, men färgen sitter mycket längre; ca 20 tvättar. Likadant här så lägger sig färgen utanpå hårstrået, utan att påverka hårets naturliga pigment.

Permanent hårfärg - Nivå 3
Produkter som betecknas Nivå 3 är en permanent färg som sitter kvar tills håret växer ut, den går inte att tvätta ur håret. Just därför bör du vara extra noga med att välja färg. Eftersom permanent färg förändrar din hårfärg på djupet, är denna behandling inte lika skonsam som en toning eller en intensivtoning.

Blondering & slingor
Du kan välja mellan att blondera hela håret eller att bleka enstaka slingor. Ljusar upp till 3-4 nyanser. Liksom Nivå 3 så är blondering och slingor en permanent färg som inte kan tvättas ur.
Att helblondera håret är en delvis annorlunda färgprocess än att bara färga det på vanligt sätt. Bl a sväller hårstråna mer och du kan uppnå ett relativt sett ljusare slutresultat.


Viktiga förberedelser innan färgningen

- Håret bör inte vara nytvättat när du ska färga det, för då är de naturliga hårvaxerna kvar i håret som skyddar hårbotten mot färgen.

- För att undvika att färga huden vid hårfästet, smörj in den med en fet creme innan du applicerar färgen.

- Välj rätt mängd färg. Om ditt hår är långt eller tjockt kan 2 förpackningar behövas för att täcka allt hår optimalt.

- Ett hår som är torrt och sprött eller tidigare färgat eller blekt suger lättare upp färg. Är håret slitet kan till och med en toning gå in så djupt i stråna att den är svår att tvätta ur.

- Låt färgen sitta angiven tid. Avbryter du behandlingen kan resultatet bli felaktig.

- Skydda badrummet - färg är kul i håret men inte på golv, väggar och kakelfogar.

Slarva inte med skyddshandskarna

I alla förpackningar medföljer det plasthandskar. Använd dessa. Om du inte gör det så risker du komplikationer genom allergiutslag eller frätskador på huden.


Applicera såhär för bästa resultat

Långt hår: applicera först i hårbotten, arbeta sedan ut färgen med en bredtandad kam.

Utväxt: applicera först färgen i utväxten och låt färgen verka där i cirka 20 min. De sista 5-10 minuterna applicerar du färgen i resten av längderna, annars blir topparna mörkare än det övriga håret.


Källor:

www.wella.se
www.kicks.se
www.aftonbladet.se
www.harfarg.se

 

Av: LinneaG

Datum för publicering

  • 2008-03-05
Anmäl
2008-03-05 23:22 #1 av: paronskrutten

Det får faktiskt att tona håret ljusare, har jag gjort :P

Anmäl
2008-03-08 17:10 #2 av: Lizzan

Super :)

men den här texten:  "Håret bör inte vara nytvättat när du ska färga det, för då är de naturliga hårvaxerna kvar i håret som skyddar hårbotten mot färgen." står två gånger efter varann, ska det vara så? (A)

Anmäl
2008-03-08 17:26 #3 av: LinneaG

#2 - hehe, blir lätt så när man kopierar från Word. Ofta texen kopierar sig själv också när man publicerar det.
Tack för du la märket till det! :)

Anmäl
2008-03-08 17:31 #4 av: Liss

En grej jag brukar köra med också är att tvätta bort färgen som blir på huden, med en rengöringstoner. Har en från neutrogena och den funkar hur bra som helst till de:) Annars brukar de gå bort efter några duschar ändå, eftersom inte färgen är gjord för huden:)

 

Anmäl
2008-03-08 17:33 #5 av: LinneaG

Färg som inte går bort brukar det fungera med remover till naglack.

Anmäl
2008-03-08 18:05 #6 av: TienMu

Man kan innan man färgar applicera en fet kräm i ansatserna så blir de svårare för färgen att fastna där......så gör vi på salongen allefall......

färgar man hemma funkar de även bra me vaselin.....

men fastnar de färg i hårbotten uppe på apex så får man no stå ut me de  :)

Anmäl
2008-03-12 08:38 #7 av: Ellsa

Bra artikel!

Anmäl
2008-03-12 08:49 #8 av: LinneaG

#6 - bra tips!

Anmäl
2008-03-12 17:53 #9 av: Liss

#6 ansatserna??:)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.