2008-03-04 17:29 #0 av: LinneaG

Coco Chanel - idag mer levande än någonsin. Hon var den franska fattigflickan som blev världens modedrottning.

Chanel är ett modehus som startades av Gabrielle Coco Chanel.

 

Chanel är ett av de starkaste namnen bland de exklusiva varumärkena. Det är ett namn som även människor som inte är intresserade av mode har hört talas om. Chanel designas av den super kreativa Karl Lagerfeld och han säkrar att intresset för Chanel hela tiden förnyas. När man bläddrar i de internationella modemagasinen framför allt de trendiga kan man konstatera att Chanel ofta är omnämt. Även Chanels solglasögon och glasögon visas frekvent i mode och livsstilsmagasin som Vogue, Elle och Glamour.


"Det finns inga fula människor, bara lata" Coco Chanel var den franska fattigflickan som blev världens modedrottning.


Men hennes uppväxt var ingen saga ur någon bok direkt. Coco Chanel föddes utanför äktenskapet 1883 och togs omhand på nunnekloster efter att modern dött tidigt. Det var också där hon började sy och fann sin stora passion: kläder.

Utmärkande för den korta fransyskan var att hon vågade bryta nya marker, enligt Modette. Det begravningssvarta skulle bäras av den som hade modekoll och hon såg potential i komfortabla dräkter, jumprar och korta kjolar. Och dyra väskor, såklart.

Det var i början på 1900-talet som Coco Chanel tog jobb som expedit i en underklädes- och strumpaffär. Inom loppet några år hade hon 60 anställda och överlät då verksamheten till sin syster för att flytta till Paris.

När andra världskriget bröt ut, stängde Coco Chanel butikerna och flydde till Schweiz. Där kunde det ha tagit slut. Men det gjorde det inte. Enligt Modette sägs det att fransyskan kände en sådan avsmak av att skåda Diors nya korsettplagg att hon, 71 år gammal, bestämde sig för att göra comeback. Den dräpande kritiken fann inga gränser, men trots den fortsatte hon att jobba stenhårt fram till hon somnade in hemma i sin säng i början på 1971, 88 år gammal.

Coco gjorde också tyget tweed populärt genom att skapa den klassiska chaneldräkten. En kjol som går ner till knät, och en kavaj till. Hon skapade också den quiltade väskan som än idag representerar Chanel.

Efter hennes död 1971 tog Karl Lagerfeld över verksamheten, och driver än idag det framgångsrika modehuset med två haute couture- och två prêt-à-porter-kollektioner per år. Även om det i Karl Lagerfelds senaste kollektioner finns många referenser till Coco Chanels kreationer, designar han också plagg som har lite likhet med hennes funktionella kläder.En film ska göras om hennes liv

Tre produktioner om Coco Chanels fascinerande liv ligger i planeringsstadiet. Enligt filmtidningen Variety ska Audrey Tautou, (Amelie de Montmartre, Da Vinci-koden) skildra Coco Chanels liv före designgenombrottet. Vidare förbereder regissören William Friedkin (Exorcisten) och fransktalande kollegan Danièle Thompson varsin film.

Coco Chanel - idag mer levande än någonsin. Eller som hon kanske själv skulle ha sagt: "För att vara oersättlig, måste man alltid våga vara annorlunda"

 

Relaterade länkar

Av: LinneaG

Datum för publicering

  • 2008-03-04