Smink

Lösögonfransar

2008-03-24 19:05 #0 av: LinneaG

En bästsäljande produkt bland filmstjärnor och modeller samt make-up artister över hela världen. Individuella fransar ökar tjockleken och volymen på dina egna fransar.

Under vårens visningar har vi sätt förtrollande sminkningar som får oss att associera till rosiga dockiga ansikten, med markant rundad rosa rouge på äppelkinderna och små amorläppar kontrat med kolsvarta lösögonfransar.

Lösögonfransar ger en fin festeffekt till helgens festmakeup.
Men om du aldrig har använt lösfransar innan kan det vara lite lurigt att få till den rätta looken första gången.

Ett vanligt misstag som man gör första gången man ska limma fast lösögonfransarna är att man inte mäter upp de innan man limmar. Eftersom alla har olika bredd på ögonen gör det att lösfransarna riskerar att bli för långa eller för korta på ögat.

Lite historia:

Under 1920-talet fanns lösa fransar för damerna vid teatern och inom modeindustrin där mannekängerna applicerade lösa fransar på sina ögonlock för att de skulle få den beslöjade och intressanta blick som modet föreskrev.
Filmindustrin som växte sig större och större under 1930-40-talen försåg alla sina huvudpersoner med lösögonfransar. I slutet av 1950-talet bar Elizabeth Taylor Egypteninspirerad make-up i filmen Cleopatra.
De flesta företag som tillverkade smink införde då både eyeliner och lösögonfransar i sina sortiment. Max Factor hade olika sorter, längre och kortare, som fästes med gummilösning i tub. Elizabeth Arden hade, liksom det svenska företaget Perplex, lösa fransar i sitt sortiment.Att sätta fast lösögonfransar:

- Sätt på lösfransarna som de ligger i asken när du köper dem. Höger lösfransrad ska sättas på höger öga och så vidare.

- Men kom ihåg att applicera ögonmakeupen innan du fäster lösögonfransarna, för att undvika spill av ögonskugga på fransarna! (Finns vissa som man ska limma innan sminket kommer på)

- Lägg på lim på lösögonfransarna, låt torka några sekunder, och sätt sedan dit dem från den yttre sidan av ögat och in mot ögonvrån. Men de ska inte sitta för långt in i ögonvrån, det kan få dig att se lite vindögd ut.

- Tryck "in" fransarna mot din egen fransrad med en pincett. Låt torka innan du öppnar ögonen helt.

Olika sorter:

Som allt annat smink finns det olika sortes lösögonfransar. Först finns det de vanliga som är en hel fransrad som du bara limmar fast, det finns också lösa fransar som du limmar där du tycker det behövs.
Vill du synas lite mer och framhäva ögonen på ett speciellt sätt, så finns det även fransar för dig!
Så som fransar med fjädrar på, glitter på fransarna, färgade fransar, diamanter på fransarna, ja det finns en hel värld av olika sortes lösögonfransar.
Här är några annorlunda på bild:

Tips:

- Man kan även klippa sönder fransarna, om du klipper dem i t.ex. tre delar så är det lättare att få dem jämna. Man kan även slippa känslan av att fransarna är för tunga då.

- Ta inte för mycket lim på lösfransraden. Det ska bara vara en tunn sträng på den limmade kanten.

- Ett annat bra tips är att träna att sätta på lösfransar innan den stora galakvällen, så att man vet på ett ungefär hur det ska gå till.

- Vattenfast lim är ett annat tips om man ska på bröllop eller ut i fuktigt väder.

- Vira lösögonfransen runt lillfingret eller en make up pensel några sekunder så böjer sig fransarna fint efter ögat. Detta görs innan man stryker på limmet. Många gånger är de lite "raka" som gör att de släpper i kanten när limmet torkat.

 

Relaterade länkar

Av: LinneaG

Datum för publicering

  • 2008-03-24
Anmäl
2008-04-05 00:14 #1 av: Sandra76

Jättebra!

Ett tips: Vira lösögonfransen runt lillfingret eller en make up pensel några sekunder så böjer sig fransarna fint efter ögat. Detta görs innan man stryker på limmet. Många gånger är de lite "raka" som gör att de släpper i kanten när limmet torkat.

Anmäl
2010-11-03 22:53 #2 av: Birke

Någon som har tips om bra fransar?

Anmäl
2010-11-03 23:19 #3 av: Ellenfyrkant

De gånger jag har satt fast lösögonfransar har jag börjat innifrån av ögat ? varför gör man tvärtom ? När man börjar innifrån får man dem ju precis där man vill att de ska börja för en naturlig look.

Anmäl
2010-11-05 15:59 #4 av: Fiona

#3 Den här artikeln är gamal så jag kan tyvärr inte svara på varför, dax att uppdatera den iaf!

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2010-12-05 00:10 #5 av: [JuliaRosengren]

Hur får man av dom sen? har alltid samma problem, dom sitter riktigt fast och det funkar inte med vatten eller make up remover, så jag får alltid dra, men det gör ont plus att ibland lyckas man få limm i sina egna fransar om man har bråttom och det är nästan omöjligt att få bort. Så hur gör man på bästa sätt?

Anmäl
2010-12-05 11:56 #6 av: Ellenfyrkant

#5 Jag drar bort dem och limmet för man försöka pilla bort om det inte finns någon speciell lim-remover.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.