Skönhet

Vårda ditt hår

2008-04-11 23:34 #0 av: LinneaG

Vet du hur du ska vårda ditt hår på bästa sätt? Här kommer lite tips och råd, på saker som du ska och inte ska göra med ditt hår.

Vet du hur många hårstrån som sitter på ditt huvud?
I genomsnitt omkring 100 000. Ett enskilt hårstrå fortsätter att växa i två till sex år. Sedan faller det av, och efter ett tag börjar ett nytt hårstrå växa ut från samma por.
Ungefär 70 till 100 hårstrån helt naturligt faller av varje dag, även om man inte har något problem med håret.

Alla vet vi att det är viktigt att ha ett bra schampo och balsam för att ditt hår ska se strålande ut. Har man torrt hår behövs fuktgivande produkter och har man platt och livlöst hår använder man volymgivande produkter.
Det finns massor av yttre hjälpmedel för hårets glans och skönhet. Men det hjälper mest för stunden, då det är nytvättat och doftar härligt gott av dina hårprodukter.

Att äta rätt

Det är även viktigt att äta rätt om man vill har ett vackert hår. Det påverkar hela ditt yttre beroende på om du äter tillräckligt med vitaminer och mineraler eller om du slarvar med maten. Det är ett billigt sätt att ge ditt hår nytt liv, men tänk på att du måste använda det minst två månader innan du kan märka av något resultat.

Fast det finns ännu ett hett tips som hjälper kroppen inifrån att ge näring till ditt hår! Nämligen att äta silica som stärker ditt hår, men även naglar och hud. Silica är ett mineral som din kropp behöver för att bygga upp ditt yttre så att hela du blir vackrare.

Sommaren är hårets fiende nummer ett.
Salta bad, sol och klor kan förstöra ett snyggt hår på några dagar. Håret tappar färg och blir torrt och livlöst.

Är håret friskt och välskött före sommaren tål det mycket mer och blir inte angripet på samma sätt som ett redan skadat hår.
Det optimala är att skydda håret med en scarf eller hatt när man är på stranden. Allra skörast är de blonda håren, de behöver extra skydd. Precis som man ska skydda huden mot UV-strålning, ska man skydda håret, det vill säga med produkter som filtrerar bort de skadliga strålarna.

Vintern
Utomhus utsätts håret för kyliga vindar och inomhus väntar torr och varm luft. När håret exponeras för sådana omständigheter gäller det att sköta om sitt hår extra varsamt.
Börja med att schamponera ditt hår precis som vanligt. Ta sedan och balsamera ditt hår. Låt balsamen sitta i håret under ett par minuter innan du börjar skölja ur det.
Här kommer tipset! Skölj inte ut allt balsam, utan låt en del av det sitta kvar i håret. Torka sedan håret med en handduk. Använd inte hårtork för att nå optimalt resultat. Se till att håret har torkat helt innan du ger dig ut i vinterkylan. Vått hår och bitande kyla är inget att rekommendera, varken för ditt hår eller din hälsa i övrigt. Nu när du har balsam i ditt hår fungerar det som ett extra skydd mot håret.

Många upplever stora problem med håret under vintern. Känner du själv att ditt hår förändras alltför mycket och blir väldigt spretigt och extremt svårt att underhålla? Då rekommenderar jag dig att rådfråga din frisör för att få bästa möjliga råd, baserat på din hårtyp och vilka hårprodukter du använder.

Tips för att undvika slitet hår:

- Borsta inte håret för energiskt. Om du har långt hår, är det bra om du inte direkt borstar håret från rötterna ut till topparna. Börja hellre med att ta tag om håret och borsta ut topparna. Borsta sedan håret från mitten och ner till topparna. Släpp till sist håret och borsta igenom det helt från hårbottnen ut till topparna.


- Frisörer föreslår att vi regelbundet tvättar håret och masserar hårbottnen, men att vi undviker att skrapa den med naglarna. Det hjälper till att stimulera blodcirkulationen i hårbottnen. Skölj ur håret grundligt efter att ha schamponerat det.

- Sov aldrig med blött hår och borsta det inte blött heller. Måste du borsta så använd en väldigt klestandad kam.

- Använd inte hårspray eller andra stylingproduker för mycket som innehåller alkohol , det torkar ut håret totalt.

- Om du använder plattång och hårfön ofta så måste du använda en produkt som skyddar håret mot värmen.

- Man ska ju toppa håret cirka en gång i månaden, det beror ju på hur slitet ditt hår är.

- Tvätta håret i kallare vatten, för varmt vatten "sliter"mer på håret.

- Skölj av håret direkt efter du har badat i klorvatten och även i saltvatten.

- Krama försiktigt ur håret med en handduk efter duschen och låt det sedan självtorka. Att gnugga hårt med handduk sliter på håret.

Tänk också på att dricka mycket vatten och sova ordentligt, håret behöver också skönhetssömn!

Av: LinneaG

Datum för publicering

  • 2008-04-11

Källa: http://www.frisorguiden.se/vaarda_haar.php

Anmäl
2008-04-12 00:57 #1 av: Cattiiis

Jättebra!

Anmäl
2008-04-12 01:45 #2 av: juliapettersson

Bra artikel! Verkligen dax för mig att ta till mig av de tipsen, då jag har misshandlat mitt hår idag. Tog bort mina extensions, och kvar är tusen kilo lim... Hur mycket hår som helst har rasat Gråter

Anmäl
2008-04-12 01:47 #3 av: KarlaH

hmm varför kan man inte sova med blött hår? det brukar jag göra ibland :P plus att jag tvättar nästan alltid håret i varmt vatten.. hmm :S

Anmäl
2008-04-12 13:33 #4 av: LinneaG

#3 - håret är väldigt mycket känsligare när det är blött, det slits mer och man töjer/drar ut hårståna så de blir tunnare och skörare.
Du kan tvätta håret i varmt/ljummet vatten, men inte för varmt. Du behöver alltså inte tvätte det i iskallt vatten :P

Anmäl
2008-04-12 13:35 #5 av: LinneaG

#2 - jag hade också extensions som jag hade limmat fast, beställde ett bra medel på någon hemsida som skulle ta bort limmet. Kommer dock inte ihåg vad hemsidan hette.

Anmäl
2008-04-13 15:24 #6 av: Ellsa

Bra!

Anmäl
2008-04-13 15:27 #7 av: Lizzan

Bra :)

Anmäl
2008-04-13 16:14 #8 av: Anoziz

Skitbra!

Anmäl
2008-06-06 14:17 #9 av: LinneaG

putt

Anmäl
2008-07-15 23:43 #10 av: Magster

Hårinpackning över natten är gult värt för håret!
Tvätta det som vanligt och fördela sedan en bra klick i slutet av håret, vira in det blött och osköljt i en handduk och sov så, skölj ur på morgonen med ljummet vatten, avsluta med lite kallare och låt självtorka.
Håret kommer vara silkeslent sedan!

Maggan, mgfotografi.webb.se
Medarbetare på Hästfoto.

Anmäl
2008-07-16 00:52 #11 av: LinneaG

#10 - Kan bara säga att det inte är så bra för håret att bli invirat i en handduk, det sliter väldigt mycket på håret.

Anmäl
2008-07-24 13:14 #12 av: LinneaG

puttar

Anmäl
2008-07-24 17:40 #13 av: Sandra76

Jag brukar ha hårinpackning/balsam eller lite olivolja i håret en del dagar då det är fint på stranden. Antingen har jag haft i det i håret innan jag går till stranden eller tar med lite och tar i där. Vi bor nära en sjö;). Men oxå hemma när man bara är ute i trädgården. Så har jag en solhatt eller nåt annat över håret (haha jättefint, men, men). Så får håret lite godis.

Anmäl
2008-09-27 12:35 #14 av: Fiona

Bra artikel :)

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2008-09-27 19:38 #15 av: neonrosa

Jättebra!

Anmäl
2009-11-05 14:41 #16 av: Faidra

Men man kan väl tvätta det i varmvatten och sen skölja i kallt?

Anmäl
2009-11-05 16:43 #17 av: Fiona

#16 Ja absolut =)

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-11-05 20:02 #18 av: Brownie

Mycket bra!

Anmäl
2010-07-05 00:55 #19 av: StickyKitten

Eftersom vissa delar av texten är kopierade så kan det vara bra att ha en källhänvisning Glad

http://www.frisorguiden.se/vaarda_haar.php

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.