Skönhet

Fet & finnig hy

2009-04-05 18:59 #0 av: Fiona

Har du glansig hud & känns den oren med pormaskar & finnar? Här kommer en liten guide som kan hjälpa dig till det bättre!

Fet hy

  • Är ofta glansig, speciellt i t-zonen     
  • Har stora & synliga porer
  • Du känner dig ofta oren & drabbad av finnar i ansiktet
  • Hyn kan kännas tjock eller skrovlig

När man har fet hy är risken stor att man även har finnar, finnar kommer när talgkörtlaran blir inflammerade. I tonåren har man väldigt aktiva talgkörtalar vilket är boven till att många tonåringar har problem med finnar. Ett överskott av sebum skapar glansheten i huden, sebum är ett fett som finns i alla hudtyper men i  fet hud så finns sebum i en större dos. Det finns folk som påstår att alkohol, koffein, tobak, starka kryddor & skaldjur kan öka produktionen av sebum. Men det är inte vetenskapligt bevisat.

Tvätta

Morgon & kväll bör du tvätta ansiktet med en gel, mousse eller ansiktstvätt som är anpassad för din hudtyp. Det finns ett väldigt stort utbud så det kan vara svårt att hitta en som ger den effekt du vill på din hud. En sak som kan vara bra att tänka på när man testar är att huden ska kännas ren men inte strama efter användning. Kom ihåg att alltid blöta ansiktet med vatten innan du använder rengörningsprodukten. Om det är smink du ska ta bort så använd en rengörningsprodukt som inte innehåller olja. Efter du har använt rengörningsprodukten är det dags för ansiktsvatten, för dig med fet hy brukar det funka med ett som innehåller alkohol. Har du glansig hy så håll utkik efter ett ansiktsvatten med mattande effekt.

photo_981_20081008.jpg

Tips när du ska välja produkt

Salicsyra hjälper talgkörtlarna att hålla sig öppna så kika efter produkter som innehåller det om du har finnar. Om du brukar använda väldigt starka produkter kan det vara bra om du låter huden vila några dagar emellanåt. Så ha gärna en hudvårdsserie (en mildare) som du kan använda dom dagarna när huden inte är som värst. För även om huden känns oren är det inte bra att överdriva rengörandet, det kan leda till att talgkörtlarna börjar jobba ännu hårdare för att hålla huden återfuktad = en motsatt reaktion.

Återfukta

Man kan tro att fet hud inte behöver fukt men det är faktiskt fel. Många som har fet hud gör misstaget att låta huden torka ut alldeles för mycket, och om man har otur gör detta problemet värre vilket kan leda till mer & värre finnar samt att huden blir torr & flagnar. Du bör undvika feta krämer & oljor (som täpper till talgkörtlarna), satsa i stället på en fett- och oljefri kräme. Och gör glansighetens skull finns det många olika krämer som mattar ner. Glöm inte nattcrémen, den hjälper din hud att lugna & reparera sig under natten.

Peeling

Oavsett vilken hudtyp man har är det viktigt att ta bort döda hudceller. Men tänk på att inte överdriva peelingen, det räcker mycket gott & väl med en gång i veckan och helst inte ens så ofta. Kom ihåg att alltid vara lätt på handen när du applicerar peeling, massera in den inte gnugga.

Att klämma eller att inte klämma?

Det är ofta svårt att låta bli att vara där och klämma men smart att låta bli. När du klämmer en finne är det stor chans att du irriterar din hud, vilket gör att det med stor sannolikhet snart ploppar upp nya fulingar. Men om finnen är gul & äcklig och du måste klämma så tvätta händerna noga & använd en tops eller bomullspad för att klämma den, undvik kontakt mellan finger & finne. För att öppna upp porerna så kan du koka upp vatten och sen hänga med huvudet där över med en handduk på hvudet. Efter cirka 10-20 minuter kan du försöka dig på att klämma finnarna eller pormaskarna. Om det går trögt att klämma är det ett tecken på att finnen inte är mogen och du bör vänta. För att få porerna att sluta sig sen igen när du är klar använder du ett porsammandragande ansiktsvatten.

photo_4615_20090216.jpg

VARNING

Tänk på att inte röra för mycket vid ditt ansikte med skitiga händer då den orena hyn kommer bli värre. Tänk även på att inte träna med smink på, tänk noga på att inte använda foundation, rouge, puder eller conceler då de sitter direkt på hyn och då täpper till porerna.

 

Källa: Tidningen Starlet

Bilder är tagna från gratissajten Free Photos

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-04-05 20:32 #1 av: nonisaga

jätte bra artikel!! verkligen det jag behövde veta Skäms :P.

Anmäl
2009-04-05 20:35 #2 av: Marija

Kanonbra!

Anmäl
2009-04-05 22:54 #3 av: Jojaton

Jättebra!

Anmäl
2009-04-06 00:09 #4 av: Fiona

Tackar Glad

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-04-06 13:25 #5 av: joooossan

Superbra! :)

Tänk även på att när du tvättat dig, använd INTE samma handduk flera gånger. Släng och ta en ny eller använd papper att torka med. Annars får man bara tillbaka bakterierna man nyss tvättat bort.. :)

Anmäl
2009-04-07 19:52 #6 av: Fiona

#5 kan lägga till det sen, tack =)

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-04-08 14:52 #7 av: Livzson

Jättebra artikel!

Anmäl
2009-05-01 01:06 #8 av: Tindrar

Jättebra artikel! :D Tycker huden har blivit bättre sedan jag började använda rengöringsprodukter!

Anmäl
2009-05-01 01:12 #9 av: [Caifeen]

Jättebra!

Anmäl
2009-05-01 16:59 #10 av: Fiona

Tack :)

#8 Vad bra då ^^

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-05-02 00:37 #11 av: hannabrink

Bra artikel!

Anmäl
2009-07-02 05:56 #12 av: hybbe

Hej, tänkte bara fråga om man ska tvätta ur ansiktsvattnet före man tar i den återfuktande gelén? Använder apotekets 3-stegs behandling mot fet/finnig hy. Har rengöring (Neutrogena daily scrub), djuprengöring (ACO ansiktsvatten) och återfuktning (ACO återfuktande gél).

 

Mvh hybbe.

Anmäl
2009-07-02 16:23 #13 av: Fiona

#12 Det låter mest logiskt att göra rent först & sen återfukta så det skulle jag defenitivt köra på =)

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-07-02 23:03 #14 av: JohannaMax

Bra artikel!

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2009-07-05 09:26 #15 av: hybbe

Ville bara meddela att min hud blivit betydligt mycket bättre redan efter tre dagars användning av apotekets 3-stegs behandling. Huden känns jättemjuk och man slipper känna sig så smutsig och fet nu (döda hudceller är inte att tala på längre). Riktigt skönt!

 

Mvh hybbe.

Anmäl
2009-07-05 13:52 #16 av: Fiona

#15 Det låter ju toppen! Va kostar serien?

Jenny

Medarbetare på Mode & Skönhet iFokus - sajten om mode, skönhet, smink, glitter & glamour!

Kika gärna in på min blogg

Anmäl
2009-07-05 19:48 #17 av: hybbe

Jag fick betala runt 150kr för alla tre medel, scruben jag använder var förövrigt även mot pormaskar (hade en del på näsan :P) och dom har försvunnit. Är verkligen förvånad, för jag hade verkligen dålig hy innan.

Mvh hybbe.

Anmäl
2010-08-10 23:54 #18 av: Birke

Puttar vell upp tråden med en komentar :P

Det är ofta så att man produkter anpassad till fet hy ofta är väldigt uttorkande, vilket leder till att huden kompenserar det genom att producera mer subum.

Sen jag har slutat torka ut huden har det lugnat ner sig mkt. Gnuggar bara hett vatten och tvättar med balsam (!!!) varannan.

Jag tvättar håret med balsam, enligt balsammetoden, och tänkte att om det går att tvätta hårbottnen går det med ansiktet - och det gick minsan. Blir rent utan att torka ut. Balsamet som jag använder till tvätt är New Spa Lavendel och är väldigt drygt och lätt (dvs inte lika mkt vårdande oljor osv i, vilket är bra till ändamålet). Balsamet är godkänd för balsammetoden, vilket innebär att det inte innehåller ingredienser som inte går att tvätta bort med enbart balsam, vilket är viktigt. Om man använder ett balsam med silikoner och annat skit förvärras nog bara problemen pch det blir äckligt (i både hår och hårbotten, om man inte använder en stark tvål/schampo för att få bort det - som torkar ut, vilket man vill undvika).

Balsamet funkar super som sminkborttagning - maskara o hela köret, men har inte provat med vattenfast.

Anmäl
2010-08-11 00:02 #19 av: JohannaMax

Skulle nog inte vilja ha balsam i ansiktet, det är ju en väldig skillnad på hår och hud. Särskilt den i ansiktet som är så känslig.

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl
2010-08-11 00:05 #20 av: Birke

#19 Jag tvättar hårbottnen, dvs min hud, men balsam. Funkar super. Ansiktet, för att inte tala om hårbottnen, känns underbar efteråt. Nyckeln är ju att inte ha ngr skitingredienser (vilket tyvärr många produkter på marknaden idag innehåller), o dessutom vet ju folk väldigt lite om vad produkterna innehåller. Undrar vad dom skulle göra om dom visste om alla kemikalier haha?

Anmäl
2010-08-11 00:51 #21 av: JohannaMax

Såg hälften av nått inslag på tv förut om ingredienser, tydligen finns det kvicksilver i vissa ansikts/hudvårdsprodukter och en massa andra konstiga ämnen, formaldehyd med tror jag och det är fullt tillåtet!!!Förvånad Nått lurt med tandborstarna med tydligen...

Birke pm:a gärna innehållsförteckningen på balsamet till mig!

Sorry för trådkapet, ska se om jag kan få till en artikel om mer kemikaliefria saker kan vi diskutera sånt här där :o)

Mode & Skönhet.iFokus -sajten om mode, skönhet, smink. glitter & glamour!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.