Smink

Sminkets historia

2009-05-22 23:45 #0 av: joooossan

Användningen av smink genom tiderna har skiftat sig mycket. Både inom länder, kön och olika sminksorter. Här får ni en bild om hur det startade och utvecklades!

Männen var de första som började med sminket, kroppsmålningar har bland annat funnits i under hela människans livstid. Anledningen var att man ville kamouflera sig med naturen för att dölja sig från både främlingar och djur.
Det var med hjälp av lera man skapade olika nyanser av svart och brunt men allt eftersom lyckades man även framställa färgerna gul, röd, grön och blå.

Man har under tusentals år förfinat sig själv och tillvaron genom att använda smink, Egypterna var tidiga och använde produkter som faktiskt är otroligt lika våra nuvarande produkter.

  • För att bli mörkare runt ögonen målade man, precis som vi gör av exempel kajal, med kol.

  • Som ögonskuggor använde man ofta turkosliknande färger som blev av grön koppar och bly.

  • Rouge använde man också, av torkad lera. (Som faktiskt är oerhört likt våran pulverform)

  • De högst rankade använde även vad vi kallar parfym, men smörjde istället in sig av olika sortes örter

90988_fairydust_1.jpg


I utgrävningar har man hittat vackra asker med kolstavar och olika ögonskuggor. Även olika redskap som ska ha används till att mäta och mala sminket.

Och tro det eller ej, men man har även hittat spår av diverse salvor man använt förr!

Rätt häftigt om man tänker efter, hur lika man fortfarande tänker! Om några tusen år kanske de hittar div. saker vi själva har använt? Vem vet..

Av: joooossan

Datum för publicering

  • 2009-05-22
Anmäl
2009-05-23 01:08 #1 av: Katter3

Intressant! Glad

Anmäl
2009-05-23 13:22 #2 av: RatLover

ja, mkt intressant! :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.